Προληπτική Ορθοδοντική

Η προληπτική ορθοδοντική εφαρμόζεται σε παιδιά 6-14 χρόνων κι ασκείται είτε κατασταλτικά προκειμένου να προλάβει την εκδήλωση μελλοντικής ορθοδοντικής ανωμαλίας στα μόνιμα δόντια είτε για να μειώσει την έκταση, την ένταση και το χρόνο αποκατάστασης του αναπόφευκτου ορθοδοντικού προβλήματος του μόνιμου οδοντικού φραγμού.

Aποσκοπεί να βελτιώσει υπάρχουσες ορθοδοντικές ανωμαλίες, να αποκαταστήσει σωστή σχέση των γνάθων & να προετοιμάσει την μετέπειτα θεραπεία, ώστε να είναι πιο εύκολη, σύντομη, χωρίς εξαγωγές μονίμων δοντιών.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Πρόκειται για οδοντογναθικές ορθοπεδικές συσκευές που προορίζονται για τη διόρθωση λειτουργικών και σκελετικών ανωμαλιών ή κακών συνηθειών κατά την περίοδο ανάπτυξης των παιδιών. Υπάρχουν αμέτρητες διαφορετικές συσκευές και στόχος τους είναι να διορθώσουν μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα στην ανάπτυξη του στόματος των παιδιών: συμπιεσμένα τόξα, έλλειψη ή υπερβολικό χώρο μεταξύ των δοντιών, σταυρoειδείς συγκλισεις, κάτω τόξα που υπερβαίνουν σε μέγεθος τα πάνω… Αν και μπορούν να βελτιώσουν την οδοντική ευθυγράμμιση, δεν είναι η πρωταρχική τους δουλειά, η οποία γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικά μετά την αλλαγή των παιδικών δοντιών.

Ενδείξεις

  • Περιπτώσεις θηλασμού του δακτύλου ή πιπίλας πέραν του 4ου έτους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χασμοδοντίας (κενού μεταξύ των πάνω και κάτω πρόσθιων δοντιών).
  • Περιπτώσεις πρόωρης απώλειας και τερηδονισμών νεογιλών δοντιών, όπου παρατηρείται απώλεια χώρου για την ορθή ανατολή των αντίστοιχων μονίμων κ.ά. Η απώλεια χώρου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνωστισμών, έγκλειστων δοντιών και ίσως να αποτελεί ένδειξη για μελλοντικές εξαγωγές μονίμων δοντιών.
  • Σταυροειδείς συγκλείσεις, όπου τα πάνω δόντια δεν “αγκαλιάζουν” τα κάτω αλλά συμβαίνει το αντίστροφο, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν μέχρι και την ομαλή αύξηση των οστών των γνάθων.

Πιο αναλυτικά...

6-8 ετών

Η ιδανική ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό! Δηλαδή, όταν ξεκινάει η αλλαγή των νεογιλών (παιδικών) δοντιών. Συνήθως σε αυτή την ηλικία, ανατέλλουν στο στόμα οι τέσσερις μόνιμοι γομφίοι (τραπεζίτες) και στη συνέχεια ακολουθούν οι τέσσερις μόνιμοι άνω και κάτω πρόσθιοι τομείς. Σε αυτή την φάση, υπάρχει η πιθανότητα να έχει παρουσιαστεί ήδη κάποιο πρόβλημα που χρήζει ορθοδοντικής παρέμβασης, όπως π.χ. θηλασμός δακτύλου, πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών, σταυροειδής σύγκλειση κ.ά.

8-10 ετών

Σε αυτή την ηλικία, υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν τα λεγόμενα προληπτικά ορθοδοντικά μηχανήματα τα οποία προλαμβάνουν την εξέλιξη μιας μεγάλης έκτασης ορθοδοντική ανωμαλία, δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο στον οδοντικό φραγμό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε σε πολλές περιπτώσεις εξαγωγές μονίμων δοντιών και μακροχρόνιες μελλοντικές θεραπείες με σιδεράκια ή «δύσκολα» ορθοδοντικά μηχανήματα.

10-12 ετών

Η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να κάνουμε αλλαγές στα οστά των γνάθων και να επέμβουμε στην μεταξύ τους σχέση, καθώς το παιδί βρίσκεται λίγο πριν την κορύφωση της ανάπτυξης του σκελετού του. Αξιοποιώντας την δυναμική της ανάπτυξης, ασκούμε ορθοπεδικές δυνάμεις ώστε να διορθώσουμε πιθανά οστικά προβλήματα, όπως η δυσαναλογία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου ή η υπολειπόμενη αύξηση της μιας εξ αυτών (προβλήματα προγναθισμού ή οπισθογναθισμού), με αποτέλεσμα εκτός της ιδανικής οδοντικής σύγκλεισης να έχουμε και την επίτευξη ενός όμορφου, αρμονικού προφίλ του προσώπου.

12-16 ετών

Ο μόνιμος φραγμός έχει πλέον ολοκληρωθεί και επομένως, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση οποιαδήποτε ορθοδοντικού προβλήματος με διαφανείς νάρθηκες ή σιδεράκια. Με την ορθοδοντική θεραπεία αποκαθιστούμε διαταραχές της σύγκλεισης, στραβά και συνωστισμένα δόντια, δόντια που παρουσιάζουν κενά μεταξύ τους,  αυξημένη οριζόντια ή κατακόρυφη πρόταξη των δοντιών, χασμοδοντία, σταυροειδείς συγκλείσεις κ.ά. προκείμενου να αποκτήσουμε ένα αισθητικά και λειτουργικά τέλειο στόμα!

16+ ετών

Η ορθοδοντική σε αυτές τις ηλικίες πραγματοποιείται με νάρθηκες ή σιδεράκια (μεταλλικά, διαφανή ή εσωτερικά). Καθώς η ανάπτυξη του σκελετού και του κρανίου μας έχει ολοκληρωθεί, αποκαθιστούμε και βελτιώνουμε τη θέση των δοντιών με στόχο να αποκτήσουμε ένα τέλειο χαμόγελο.

Τα δόντια μας μπορούν να μετακινηθούν με τη βοήθεια της Ορθοδοντικής σε κάθε ηλικία. Μοναδική, βέβαια, προϋπόθεση είναι οι περιοδοντικοί-στηρικτικοί ιστοί των δοντιών να χαίρουν άκρας υγείας. Άρα, ορθοδοντική θεραπεία μπορούν να κάνουν μικροί και μεγάλοι με επιτυχή αποτελέσματα!

https://athensdentalcare.gr/wp-content/uploads/2020/12/adc_logo_light.png
... smiles with signature

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί το χαμόγελο που ονειρεύεστε!

Το Athens Dental Care είναι μια σύγχρονη, πρότυπη μονάδα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, όπου ασκούνται όλες οι ειδικότητες της Οδοντιατρικής.

Social Media
Ρωτήστε μας
Ωράριο Λειτουργίας
bt_bb_section_top_section_coverage_image