Στοματική αναπνοή: τι κακό μπορεί να κάνει σε παιδιά & ενήλικες; - Athens Dental Care

20 Σεπτεμβρίου, 2022by Athens Dental Care
Untitled-11

Ορισμένοι άνθρωποι (ενήλικες και παιδιά) δεν αναπνέουν από τη μύτη, όπως θα έπρεπε, αλλά από το στόμα. Στον ενήλικα αυτό το φαινόμενο συνήθως δεν εμφανίζεται ξαφνικά αλλά πιθανότατα υπάρχει από την παιδική του ηλικία.

Όλοι μας ξέρουμε πως είναι να ταλαιπωρείσαι από ένα “μπούκωμα” λόγω κάποιου κρυολογήματος ή κάποιας αλλεργίας που μας απαγορεύει να αναπνέουμε από την μύτη. Όμως, αυτός ο τρόπος αναπνοής είναι μια μόνιμη κατάσταση για μια μερίδα ανθρώπων.

Οι αιτίες για μια τέτοια κατάσταση αναπνοής μπορεί να είναι τα γνωστά “κρεατάκια”, πρησμένες ή υπερτραφείς αμυγδαλές, χρόνιες αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι επιπτώσεις της διαρκούς αναπνοής από το στόμα δεν είναι αμελητέες. Πρώτα από όλα δεν οξυγονώνεται σωστά η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία καθώς χρειάζονται το νιτρικό οξύ που παράγεται μόνο από την εισπνοή από τη μύτη. Αυτό και μόνο έχει ως αποτέλεσμα το περιοδικό αίσθημα κόπωσης και έλλειψης συγκέντρωσης του ατόμου. Ειδικά στα παιδιά οι επιπτώσεις είναι ορατές και στην επίδοσή τους σχολείο, η οποία είναι συνήθως κακή.

Ο Dr. Yosh Jefferson επισημαίνει στην αναφορά του στο Journal General Dentistry μια ακόμα επίπτωση της αναπνοής από το στόμα. Υποστηρίζει ότι μια τέτοια μόνιμη κατάσταση μπορεί να αλλάξει σταδιακά το σχήμα του προσώπου, το λεγόμενο σύνδρομο του μακρόστενου προσώπου. Ειδικά σε άτομα (κυρίως παιδιά) με πρησμένες αμυγδαλές, παρατηρείται ασυνείδητη μεταφορά της κάτω γνάθου σε ασυνήθιστη θέση, προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να λάβει περισσότερο οξυγόνο.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να διορθωθεί άμεσα εάν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες νωρίς, μόλις δηλαδή παρατηρηθεί το φαινόμενο, και αυτό συνήθως συμβαίνει στην παιδική ηλικία. Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν πιθανόν να περιλαμβάνουν είτε αφαίρεση των αμυγδαλών ή τα κρεατάκια είτε μια ορθοδοντική εργασία ώστε να μεγεθυνθεί η γνάθος και να ανοίξουν τα ιγμόρεια. Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να γίνει εξέταση από τους ειδικούς ώστε να βρεθεί η ακριβής αιτία της μόνιμης αναπνοής από το στόμα.

https://athensdentalcare.gr/wp-content/uploads/2020/12/adc_logo_light.png
... smiles with signature

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί το χαμόγελο που ονειρεύεστε!

Το Athens Dental Care είναι μια σύγχρονη, πρότυπη μονάδα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, όπου ασκούνται όλες οι ειδικότητες της Οδοντιατρικής.

Social Media
Ρωτήστε μας
Ωράριο Λειτουργίας
bt_bb_section_top_section_coverage_image