Μάθετε να βουρτσίζετε σωστά! - Athens Dental Care

8 Σεπτεμβρίου, 2022by Athens Dental Care
Untitled-6

Το σωστό βούρτσισμα έχει ως στόχο να καθαρίσει τα δόντια από υπολείμματα τροφών και να αφαιρέσει την οδοντική πλάκα από όλες τις επιφάνειες κάθε δοντιού. Θα πρέπει να θυμόμαστε, λοιπόν, ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα:

 1. Την εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα),
 2. την μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε, και
 3. την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα).

 

* Τα σημεία ανάμεσα στα δόντια (μεσοδόντια) θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος ή με ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια, καθώς οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να τα καθαρίσουν.

* Το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της αύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.

Πως πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

 • Τοποθετείστε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας (μέγεθος ενός μπιζελιού) την οδοντόβουρτσά σας.
 • Ακουμπήστε την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών περίπου στη σχισμή μεταξύ ούλων και δοντιών και κάνετε μία τοπική παλινδρόμηση (μπρος-πίσω) σε μια ομάδα 1-2 δόντια. Στη συνέχεια “σκουπίστε” προς τα κάτω, καθαρίζοντας ολόκληρη την επιφάνεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Καθαρίζουμε τοπικά μια ομάδα 1-2 δοντιών τη φορά! Ξεχνάμε την έντονη κίνηση από πίσω προς τα μπροστά, που λανθασμένα κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν καθαρίζει σωστά τα δόντια μας αλλά μπορεί να τραυματίσει σε βάθος χρόνου τα ούλα μας.

 • Στη εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών θα πρέπει να τοποθετήσετε την βούρτσα σας κάθετα.
 • Στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών ακολουθήστε πάντοτε μία σειρά. Πρώτα τις εσωτερικές (γλωσσικές) επιφάνειες πάνω και κάτω δοντιών και μετά τις εξωτερικές (παρειακές).

 

brushing-technique-01

 

Γενικές παρατηρήσεις

 • Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ένα σωστό και ολοκληρωμένο βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 2-3 λεπτά!Περίπου τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε τα δόντια σας να απορροφήσουν τις ουσίες που πρέπει από την οδοντόκρεμα και να εξασφαλίσουμε τον επαρκή καθαρισμό κάθε επιφάνειας. Χρονομετρήστε τον εαυτό σας.
 • Θυμηθείτε πως χρειάζεται να ασκήσετε ελαφρά πίεση στην οδοντόβουρτσά σας κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Δεν είναι η δύναμη αυτή που θα σας εξασφαλίσουν την άριστη στοματική υγιεινή αλλά η σωστή, επιμελής και τακτική τεχνική. Αντίθετα, ασκώντας μεγάλη δύναμη καταστρέφετε την αδαμαντίνη των δοντιών και τα ούλα σας.
 • Μην σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο από τα ούλα σας ματώνει. Ό,τι ματώνει να το βουρτσίζετε περισσότερο. Το μάτωμα των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να μπορέσει να καταπολεμήσει το αίτιο που προκαλεί την ουλίτιδα. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε. Το βράδυ η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) πέφτει με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.
 • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά. Αν δείτε να αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή πετάξτε την και αγοράστε μια καινούρια, καθώς αυτές οι τρίχες μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 με 4 μήνες.
 • Μετά το βούρτσισμα να ξεπλένεται καλά την οδοντόβουρτσα με ζεστό νερό και αφήστε την να στεγνώσει. Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε μακριά από την οδοντόβουρτσά μας επίφοβα μικρόβια.

 

Οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, μετά το τέλος του βουρτσίσματος, προκειμένου να καθαρίσει τις μεσοδόντιες περιοχές που η οδοντόβουρτσά μας δε μπορεί.

 • Κόψτε μία ποσότητα περίπου μισού μέτρου και αφού την τυλίξετε στους μέσους χρησιμοποιείστε κάθε φορά όση ποσότητα περίπου δείχνουν οι εικόνες (1) και (2). Η εικόνα (1) δείχνει τη λαβή του νήματος για τα πάνω δόντια και η (2) για τα κάτω.
 • Χρησιμοποιώντας δείκτη και αντίχειρα, με το ένα χέρι μέσα στο στόμα και το άλλο απ’ έξω, φέρνετε το νήμα κάθετα στα ενδιάμεσα των δοντιών. Στην συνέχεια, “αγκαλιάστε” με το νήμα πρώτα την επιφάνεια του δεξιού δοντιού και σύρετε το νήμα προς τα επάνω, όπως δείχνουν οι εικόνες (3) και (4). Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για την επιφάνεια του αριστερού δοντιού.
 • Ξετυλίγοντας το νήμα στο αριστερό χέρι και τυλίγοντάς το στο δεξί περνάτε στα επόμενα δόντια.

 

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νήμα μίας χρήσεως με λαβή ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Ο οδοντίατρος θα σας υποδείξει ποιο ή ποια μεγέθη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε κάθε περιοχή.

 

Πηγές: 1, 2, 3https://athensdentalcare.gr/wp-content/uploads/2020/12/adc_logo_light.png
... smiles with signature

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί το χαμόγελο που ονειρεύεστε!

Το Athens Dental Care είναι μια σύγχρονη, πρότυπη μονάδα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, όπου ασκούνται όλες οι ειδικότητες της Οδοντιατρικής.

Social Media
Ρωτήστε μας
Ωράριο Λειτουργίας
bt_bb_section_top_section_coverage_image