Αόρατη Ορθοδοντική: Συχνές απορίες - Athens Dental Care

13 Μαρτίου, 2023by Athens Dental Care
invisalign-banner-1278x710-2

Σκέφτεστε να κάνετε πιο όμορφο το χαμόγελό σας με διαφανείς νάρθηκες; Μη διστάζετε άλλο! Μετά από μια σύντομη και σχετικά απλή διαδικασία για εσάς, θα απολαμβάνετε το αποτέλεσμα και θα αναρωτιέστε γιατί… το καθυστερήσατε τόσο!

Εδώ σας απαντάμε αναλυτικά στις πιο συχνές ερωτήσεις, που θα σας βοηθήσουν να το αποφασίσετε σήμερα κιόλας!

Πόσες ώρες πρέπει να φοράω τους νάρθηκες στο στόμα μου;

Οι νάρθηκες πρέπει να φοριούνται καθημερινά 22 ώρες/24ωρο. Aφαιρούνται μόνο για να φάμε και για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Με αυτό τον τρόπο, κάθε νάρθηκας βρίσκεται αρκετό χρόνο μέσα στο στόμα μας, προκειμένου να μετακινήσει τα δόντια μας στη θέση στην οποία έχει προγραμματιστεί.

Πόσο διαρκεί μια θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες;
Μια θεραπεία με νάρθηκες Αόρατης Ορθοδοντικής μπορεί να διαρκέσει από λίγους μόνο μήνες (2 ή 3) μέχρι και 2 χρόνια. Η διάρκεια κάθε περιστατικού είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ορθοδοντική ανωμαλία που θέλουμε να διορθώσουμε, άρα και οι μετακινήσεις των δοντιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν, η ηλικία και η συνεργασία του ασθενούς κ.ά.
Θα πονάω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ευαισθησία στα δόντια για μερικές ημέρες μετά από την έναρξη του κάθε νέου σταδίου. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αποτελεί ένδειξη ότι οι νάρθηκες επιτελούν το σκοπό τους, που είναι να μετακινήσουν τα δόντια σας στην τελική τους θέση. Αυτή η ευαισθησία θα υποχωρήσει σταδιακά σε 1-2 ημέρες, μετά από την τοποθέτηση του επόμενου νάρθηκα της σειράς. Αν αυτό δεν γίνει, καλέστε αμέσως τον ιατρό σας.
Η χρήση των ναρθήκων θα επηρεάσει την ομιλία μου;
Όπως με όλες τις θεραπείες ορθοδοντικής, οι νάρθηκες ενδέχεται να επηρεάσουν προσωρινά την ομιλία σας και μπορεί να έχετε ένα ελαφρύ ψεύδισμα για 1-2 ημέρες. Ωστόσο, καθώς η γλώσσα σας συνηθίζει στην ύπαρξη των ναρθήκων στο στόμα σας, το ψεύδισμα ή οποιαδήποτε ελαφριά παρεμπόδιση της ομιλίας που προκαλείται από τους νάρθηκές σας θα πρέπει να εξαφανιστεί.
Υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορώ να τρώω;
Γενικώς, όχι. Σε αντίθεση με τα συμβατικά ορθοδοντικά βοηθήματα, μπορείτε συνήθως να τρώτε και να πίνετε ότι θέλετε, γιατί αφαιρείτε τους νάρθηκές σας όταν τρώτε. Έτσι, δεν χρειάζεται να περιορίσετε την κατανάλωση οποιασδήποτε από τις αγαπημένες σας τροφές και τα σνακ, εκτός εάν λάβετε διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό σας.
Μπορώ να πίνω ζεστά ή κρύα ποτά ενόσω φορώ τους νάρθηκες;
Ναι! Σας συνιστούμε μόνο να μην πίνετε πολύ καυτό ροφήματα όσο φοράτε τους νάρθηκές σας, προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση του υλικού κατασκευής των ναρθήκων.
Μπορώ να μασάω τσίχλα όταν φορώ τους νάρθηκες;
ΟΧΙ. Η τσίχλα θα κολλήσει στους νάρθηκες. Σας συνιστούμε να αφαιρείτε τους νάρθηκές σας για όλα τα γεύματα και τα σνακ.
Το κάπνισμα θα λεκιάσει τους νάρθηκες;
Αποθαρρύνουμε τη χρήση καπνού ενώ φοράτε τους νάρθηκες γιατί μπορεί να αποχρωματιστούν.

Τι πρέπει να κάνω αν ο νέος νάρθηκας δεν εφαρμόζει στα δόντια μου;
Είναι φυσιολογικό να υπάρξουν μικρές αναντιστοιχίες μεταξύ του νέου νάρθηκα και της τρέχουσας θέσης του δοντιού, καθώς τα δόντια χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα θέση του νάρθηκα. Εάν δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα με την εφαρμογή του νάρθηκα, ενημερώστε τον ιατρό σας.
Γιατί ορισμένοι από τους νάρθηκές μου έχουν εξογκώματα ή αυλακώσεις επάνω τους;
Ανάλογα με τη συγκεκριμένη θεραπεία που ακολουθείτε, ορισμένες από τις μετακινήσεις ενδέχεται να απαιτήσουν τη χρήση “προσαρτημάτων” ή “attachments”, έτσι ώστε ο νάρθηκας να συγκρατεί τα δόντια. Αυτές οι προεξοχές ή τα φρεάτια είναι τα σημεία όπου ο νάρθηκας συγκρατεί το προσάρτημα που τοποθετεί ο ιατρός στα δόντια σας. Τα προσαρτήματα είναι συνήθως μικρά τεμάχια ρητίνης (το υλικό των λευκών σφραγισμάτων) που τοποθετεί ο ορθοδοντικός στα δόντια σας. Τα προσαρτήματα αυτά συγκρατούνται από τα εξογκώματα που υπάρχουν στους νάρθηκές σας. Οι αυλακώσεις είναι λεπτές εσοχές στους νάρθηκές σας. Ο ιατρός σας θα χρησιμοποιήσει το ένα ή και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, για να επιτύχει την επιθυμητή μετακίνηση.
Τι θα γίνει αν χάσω ή σπάσω ένα νάρθηκα;
Σε περίπτωση που χάσετε έναν νάρθηκα ή σπάσει, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον ιατρό σας. Ο ιατρός σας μάλλον θα σας συμβουλεύσει να αρχίσετε να φορέσετε αμέσως το προηγούμενο ή το επόμενο σετ ναρθήκων. Υπάρχει η δυνατότητα να σας παραγγείλει ένα νέο σετ ναρθήκων για να αντικαταστήσετε εκείνο που χάσατε, το οποίο θα σας παραδοθεί σε λίγες ημέρες.
Τι θα γίνει αν χάσω ή σπάσω ένα προσάρτημα-attachment;
Σε περίπτωση που χάσετε ένα προσάρτημα ή σπάσει, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον ιατρό σας.

 

Κι αν με τα παράπανω δε σας καλύψαμε ή έχετε πρόσθετες ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας. Μη ξεχνάτε πως η πρώτη επίσκεψη στα ιατρεία μας είναι δωρεάν! Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά!

https://athensdentalcare.gr/wp-content/uploads/2020/12/adc_logo_light.png
... smiles with signature

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί το χαμόγελο που ονειρεύεστε!

Το Athens Dental Care είναι μια σύγχρονη, πρότυπη μονάδα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, όπου ασκούνται όλες οι ειδικότητες της Οδοντιατρικής.

Social Media
Ρωτήστε μας
Ωράριο Λειτουργίας
bt_bb_section_top_section_coverage_image