Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές είναι οι αλλαγές που γίνονται στο σώμα της γυναίκας, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Μία από τις πλέον κυρίαρχες αλλαγές είναι αυτή των ορμονών, που αυξάνονται και τροποποιούνται, έχοντας, έτσι, διάφορες επιπτώσεις για την γυναίκα αλλά και το παιδί.
Ας δούμε, όμως, κάποιες πολύτιμες οδοντιατρικές γνώσεις που πρέπει να έχει μια μέλλουσα μαμά:
- Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από το φανερό “πρήξιμο” των άκρων της γυναίκας, την αύξηση της πλάκας στα δόντια. Η συσσώρευση βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα της μέλλουσας μαμάς είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα τα ευαίσθητα ή πρησμένα ούλα και μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιαστεί ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα.
- Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η όρεξη για φαγητό διπλασιάζεται, τουλάχιστον. Όμως καλό είναι να υπάρχει μια ισορροπία στην διατροφή της εγκυμονούσας και πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμινών A,C,D, διότι τα δόντια του εμβρύου αρχίζουν να αναπτύσσονται στους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, και άρα πρέπει να το εφοδιάσετε με τα απαραίτητα για μια υγιή οδοντοστοιχία.
- Ο οδοντίατρος είναι ένας από τους γιατρούς που θα πρέπει να επισκεφτεί η εγκυμονούσα από την αρχή της εγκυμοσύνης – ή ιδανικά ακριβώς πριν μείνει έγκυος. Τα δόντια επιβαρύνονται σημαντικά από την εγκυμοσύνη οπότε θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και να γίνονται οι κατάλληλες εργασίες.
Όσο για τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλής μέχρι και τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης. - Στις εγκύους δεν πρέπει να γίνεται λεύκανση των δοντιών. Ο λόγος είναι διότι οι επιδράσεις των λευκαντικών στην ανάπτυξη του εμβρύου είναι άγνωστες και για αυτό καλύτερα να αποφεύγονται. Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να γίνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.
- Θα πρέπει να αποφεύγεται, όπου είναι δυνατόν, η τοποθέτηση ή η αφαίρεση των εμφράξεων από αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Επιτροπή της τοξικότητας και την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί απαγόρευση στη χρήση του οδοντιατρικού αμαλγάματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Με λίγα λόγια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μην βγάλετε από το πρόγραμμά σας τον οδοντίατρο και μην αμελήσετε την δική σας στοματική υγεία, για το καλό το δικό σας αλλά και του παιδιού που θα φέρετε στον κόσμο!