Εάν νομίζετε ότι τα δόντια σας χρειάζονται λεύκανση, ο κατάλληλος άνθρωπος για να το συζητήσετε είναι ο οδοντίατρός σας. Με τον οδοντίατρο θα αποφασίσετε ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος για εσάς.
Ποιες μέθοδοι υπάρχουν;
Στο οδοντιατρείο: Αφού συζητήσετε με τον οδοντίατρο και σας ενημερώσει για τη διαδικασία, ξεκινάει η προετοιμασία σας. Ο οδοντίατρος θα κάνει έναν καλό καθαρισμό των δοντιών, φροντίζει τυχόν τερηδόνες και αντικαθιστά χαλασμένα σφραγίσματα. Καταγράφει την τρέχουσα απόχρωση των δοντιών για να γίνει η σύγκριση με το τελικό αποτέλεσμα. Τοποθετεί προστατευτικό τζελ στα ούλα ή χρησιμοποιείται ελαστικός απομονωτήρας για την προστασία των ούλων. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται πάνω στα δόντια ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία 30-35%, και χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επιδράσει. Ανάλογα με το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας, εξαρτάται και η συνέχιση ή όχι της διαδικασίας. Η λεύκανση στο οδοντιατρείο ολοκληρώνεται συνήθως σε 2-3 επισκέψεις, διάρκειας 30 λεπτών. Μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί μια εβδομάδα.
Στο σπίτι: Το συστατικό που χρησιμοποιείτε σε αυτή τη μέθοδο είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις. Η προετοιμασία των δοντιών είναι η ιδία που αναφέραμε και παραπάνω. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα από τα δόντια σας για να κατασκευαστούν ειδικοί εξατομικευμένοι μαλακοί νάρθηκες. Στην επόμενη επίσκεψη ελέγχεται κάθε νάρθηκας και η σωστή εφαρμογή του στην οδοντοστοιχία, και δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες για τη χρήση του λευκαντικού παράγοντα με τον νάρθηκα. Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα. Ανάλογα με το είδος του λευκαντικού παράγοντα θα πρέπει να φοράτε το νάρθηκα είτε όλο το βράδυ είτε 1-2 ώρες μέσα στην ημέρα. Αυτή η μέθοδος διαρκεί 2 εβδομάδες, ενώ κάθε εβδομάδα θα πρέπει να ελέγχεται το αποτέλεσμα από τον οδοντίατρο.
Χρειάζεται προσοχή και αποφυγή αλόγιστης χρήσης των λευκαντικών προϊόντων των δοντιών από τους ασθενείς στο σπίτι.
Ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν;
Κατά τα τη διάρκεια της λεύκανσης μπορεί να παρατηρηθεί μια παροδική ευαισθησία στα δόντια, η οποία εξαφανίζεται με το πέρας της διαδικασίας. Επίσης είναι πιθανόν να παρατηρηθούν ερεθισμοί στα ούλα, είτε γιατί δεν εφαρμόστηκε σωστά ο νάρθηκας, είτε γιατί ήρθε σε επαφή το λευκαντικό υλικό με τα ούλα. Κανένα από τα συμπτώματα αυτά όμως δεν χρήζει ανησυχίας αφού εξαλείφονται μόλις τελειώσει η λεύκανση. Ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές.
Πόσο μόνιμο είναι το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαρκεί περίπου 2-3 χρόνια, χωρίς ωστόσο το χρώμα των δοντιών να επανέλθει στο αρχικό πριν την λεύκανση. Τα δόντια σας, δηλαδή, παραμένουν λευκότερα σε διάρκεια ετών αλλά το αποτέλεσμα σταδιακά υποτροπιάζει ελαφρώς. Μπορείτε να επιβραδύνετε την υποτροπή αυτή περιορίζοντας την κατανάλωση τροφών, ποτών και συνηθειών με χρωστικές ουσίες που “λεκιάζουν” τα δόντια, όπως είναι η συχνή κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού και το επίμονο κάπνισμα.
Στις εγκύους δεν πρέπει να γίνεται λεύκανση των δοντιών. Ο λόγος είναι διότι οι επιδράσεις των λευκαντικών στην ανάπτυξη του εμβρύου είναι άγνωστες και για αυτό καλύτερα να αποφεύγονται. Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να
γίνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.