Το 90% των ανθρώπων έχουν τουλάχιστον ένα φρονιμίτη σε μη φυσιολογική θέση (έγκλειστο ή ημιέγκλειστο) δημιουργώντας διάφορα προβλήματα, όπως φλεγμονή, περιοδοντίτιδα, κύστεις κ.ά., ενώ συχνά προκαλούνται προβλήματα και στην ορθοδοντική θεραπεία, αφού εμποδίζεται η ομαλή διευθέτηση των διπλανών δοντιών.
Οι φρονιμίτες (τρίτοι γομφίοι) είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας, συνήθως γύρω στην ηλικία των 16-18 ετών (ή λίγο αργότερα). Υπολογίζεται ότι μόνο το 1% των ενηλίκων θα διατηρήσουν χωρίς προβλήματα και τους 4 φρονιμίτες τους για όλη τους τη ζωή. Συχνά, ο φρονιμίτης προκαλεί προβλήματα στο οστό της γνάθου ή στο γειτονικό δόντι, τα οποία δεν προκαλούν συμπτώματα παρά μόνο όταν η βλάβη χρονίσει και γίνει πολύ σοβαρή.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η Αμερικανική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (A.A.O.M.S.) συνιστά την εξέταση των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων από ειδικευμένο γναθοχειρουργό, όσον αφορά στην κατάσταση των φρονιμίτων.
Η αφαίρεση των φρονιμιτών είναι μια επέμβαση ρουτίνας για το στοματικό και γναθοπροσωπικό Χειρουργό. Γίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, με τοπική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Μετά την επέμβαση δίνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα και αντιβιοτικά, αν χρειάζεται) ενώ υπάρχει συνήθως ένα οίδημα (πρήξιμο) το οποίο διαρκεί μερικές ημέρες.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος, για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος και την επιτάχυνση της επούλωσης. Η μέθοδος συνίσταται στη χρήση των Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων, ουσιών δηλαδή που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, για να βοηθήσει στην επούλωση κάθε τραύματος. Οι Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή με μια απλή αιμοληψία, και κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας του αίματος, τοποθετούνται στο χειρουργικό τραύμα. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παρά λίγα λεπτά. Με τη χρήση των Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων επιταχύνονται οι φυσιολογικές διαδικασίες επούλωσης με αποτέλεσμα την ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση, με λιγότερο οίδημα και πόνο.
Παρακολουθήστε το βίντεο με την εμπειρία ενός ασθενούς μετά από την εξαγωγή ενός φρονιμίτη:
Πότε πρέπει να αφαιρoύνται;
Αν ο φρονιμίτης αναπτυχθεί και ανατείλει σωστά, χωρίς να ενοχλεί τα διπλανά δόντια ή αυτά της απέναντι γνάθου και μπορούμε να τον βουρτσίσουμε σωστά, τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει εξαγωγή του.
Ο φρονιμίτης όμως θα πρέπει να εξαχθεί εάν:
- έχει εμφανιστεί μερικώς μέσω των ούλων, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται επαρκώς με το βούρτσισμα και να συσσωρεύονται στο σημείο βακτήρια,
- προκαλεί έντονο πόνο,
- παρατηρούνται επαναλαμβανόμενα κρούσματα λοίμωξης των ούλων στην περιοχή που βρίσκεται ο φρονιμίτης (περιστεφανίτιδα),
- ο φρονιμίτης προκαλεί βλάβες στα διπλανά δόντια,
- φυτρώνει κοντά στο κάτω φατνιακό νεύρο,
- έχει σχηματιστεί κύστη στο σημείο.
Πριν την εξαγωγή του φρονιμίτη γίνονται ακτινογραφίες για να διαπιστωθεί η ακριβής του θέση. Η εξαγωγή γίνεται με τοπική αναισθησία εκτός από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις που μπορεί να χορηγηθεί ολική αναισθησία.
Για τη διαδικασία της εξαγωγής, μάθετε περισσότερα εδώ.